DK EN

Outwitting the Devil

DANS

Kylie Minogue, Juliette Binoche og Florence and the Machine. Det er bare nogle af de kunstnere, den verdenskendte og prisbelønnede instruktør, danser og koreograf Akram Khan har samarbejdet med. Han er kendt for at have instrueret en del af den smukke åbningsceremoni til de Olympiske Lege i London i 2012, og siden han oprettede Akram Khan Company i 2000, har gruppen opnået stor international anerkendelse og kunstnerisk succes for deres modige og nytænkende forestillinger.

Forestillingen  Outwitting the Devil er en gribende og visuelt smuk dansefortælling om livet, døden, venskab og håb, inspireret af den ældgamle myte om Kong Gilgamesh fra Oldtidens Østen. Performerne, der er fra hele verden, er mellem 25 og 68 år. De er alle utroligt dygtige og meget forskellige, idet de har baggrund i så forskellige dansestilarter som bharata natyam, moderne dans og hip-hop.

Produceret af Akram Khan Company (UK)

Spilledato
29. maj 2021

Scene
Musikhuset, Store Sal

Varighed 70 min.

TID Lørdag kl. 20.00

PRIS 270-350 KR.

ALDER Fra 8 år

SPROG Hovedsageligt ordløs

Artist talk efter forestillingen

Anmeldelser

"Et mesterværk inspireret af Gilgamesh-myten."

La Croix


"Endnu en ældgammel myte, der også taler til vores tid, fra historiefortælleren over dem alle, Akram Khan"

Limelight StjerneStjerneStjerneStjerne

Gilgamesh-myten

Gilgamesh var ifølge fortællingen en kæmpe på 5,5 meter. Han var en tredjedel gud, konge over byen Uruk i datidens Mesopotamien (nutidens Irak), og ingen kunne måle sig med ham i skønhed og styrke.


Historien om ham er inspireret af en virkelig konge, som man mener, har levet for næsten 5000 år siden. Den er nedskrevet på 4000 år gamle lertavler og er regnet for verdenslitteraturens ældste hovedværk.


For nylig fandt man endnu et fragment af lertavlerne, og det har inspireret Akram Khan’s nye forestilling Outwitting the Devil.

Kompagniet Akram Khan

Akram Khan Company er et dansekompagni, der blev stiftet i 2000 af Akram Khan (danser og koreograf) og Farooq Chaudry (tidligere danser og uddannet arts manager). Kompagniet er baseret i London, UK, og betragtes som et af de mest innovative dansekompagnier i verden. De er internationalt meget fremtrædende og bestræber sig på at række ud globalt til forskellige kulturer og mennesker. Af fremtrædende forestillinger kan bl.a. nævnes deres del af åbningsceremonien til OL i London i 2012. Derudover har de vundet mange anerkendte priser, nyligst “Lawrence Olivier Award 2019 for Outstanding Achievement in Dance” for Akram Khans optræden i deres forestilling XENOS.


Med rødder i den indiske dansetradition, Kathak, som primært fokuserer på hænder og fødders bevægelse, omfortolker de ‘reglerne’ for denne, ved bl.a. at gøre kropssproget større. Således bliver udtrykket en kombination af den klassiske, indiske tradition og moderne dans.

Med kroppen som talerør vil de med deres forestillinger skabe en ordløs dialog, som er vedkommende for alle på tværs af køn, etnicitet og nationalitet.


De har tidligere gæstet Danmark, blandt andet med forestillingerne Vertical Road og Desh på Det Kongelige Teater. Nu får Aarhus og ILT-festival også mulighed for at opleve det anerkendte kompagni på Musikhusets store scene med forestillingen Outwitting the Devil.

Denne bevægende og visuelt smukke dansefortælling behandler universelle tematikker som livet, døden og håb. Den undersøger gamle ritualer i en nutid, der konstant er i forandring. Akram Khan har i denne forbindelse sammensat et ensemble bestående af seks internationale artister mellem 25 og 68 år, som hver bringer deres helt unikke stil på bordet: Ching-Ying Chien, Jasper Narvaez, Dominique Petit, James Vu Anh Pham, Mythili Prakash og Sam Asa Pratt. De seks kunstnere forenes i denne storslåede fortælling, og inviterer publikum til at tage del i Akram Khan Companys mytiske univers.

Tak til

Støttet af

Arts Council England

Akram Khan

er 'Associate Artist of Sadler’s Wells and Mountview in London and Curve Leicester'.

Særligt tak til

Alistair Spalding, Vincent Thirion og Melanie Dumoulin, Patrick Colpé, Meinrad Huber og Eric Gauthier, Olivier Py og Agnès Troly, og holdene på Sadler’s Wells, CENTRAL – La Louvière, Théâtre de Namur, COLOURS Festival og Festival d’Avignon, Tamas Detrich og holdet på Stuttgart Ballet, Mr. & Mrs. Khan, Yuko Khan, Aharya Dresses for Mythili Prakash’s kostume, og alle samarbejdspartnere og teknikere, der har arbejdet på projektet.

FOLKENE BAG

Kunstnerisk leder/instruktør/Koreograf

Akram Khan

Dramaturg

Ruth Little

Lysdesigner

Aideen Malone

Visuel Designer

Tom Scutt

Original Musik og Lyddesign

Vincenzo Lamagna

Kostumedesign

Kimie Nakano

Skribent

Jordan Tannahill

Creative Associate og Coach

Mavin Khoo

Rehearsal Directors

Ching-Ying Chien, Mavin Khoo, Azusa Seyama

Performere

Jasper Narvaez, Francois Testory, Louis Partridge, Pallavi Anand, Luke Jessop, Elpida Skourou

Producer

Farooq Chaudhry

Teknisk Manager

Tina Fagan

Scene Manager

Lara Davidson

Ingeniør - lys

Stéphane Déjours

ingeniør - lyd

Phil Wood

Project/Tur Manager

Mashitah Omar

LED Light Tube fremstillet og leveret af

Light Contrast Ltd

Originalt materiale udtænkt af

Ching-Ying Chien, Andrew Pan, Dominique Petit, James Vu Anh Pham, Mythili Prakash, Sam Asa Pratt

Co-produceret af

Théâtre de Namur – Centre Scénique, CENTRAL – Centre Culturel de La Louvière, Festival d’Avignon, Théâtre de la Ville – Paris, Sadler’s Wells London, La Comédie de Clermont-Ferrand – scène nationale, COLOURS International Dance Festival 2019 – Stuttgart

Fotos af

Jean-Louis Fernandez